KONTROLA KVALITETE

Svi nositelji odobrenja za obavljanje djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, imaju zakonsku obvezu provođenja kontrole kvalitete.

Zakonska osnova

Zakonu o zaštiti od ionizirajućeg zračenja - izvodi iz zakona i pravilnika

Sukladno Zakonu o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i mjerama provođenja kontrole kvalitete, nositelj odobrenja za obavljanje djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja obavezan je provoditi godišnju, mjesečnu i dnevnu provjeru kvalitete električnih uređaja koji proizvode ionizirajuće zračenje, sustava za razvijanje filmova, digitalnih receptora i čitača, uređaja u koje su ugrađeni radioaktivni izvori, uređaja koji se koriste za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini, uređaja koji se koriste za mjerenja aktivnosti, doze zračenja i drugih
Navedeno proizlazi iz odredbi sadržanih u članku 33. Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti (NN 141/13), člancima 26. i 27. Pravilnika o uvjetima i mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja za obavljanje djelatnosti s električnim uređajima koji proizvode ionizirajuće zračenje (NN 41/13) te člancima 28. i 29. Pravilnika o uvjetima i mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja za obavljanje djelatnosti s radioaktivnim izvorima (NN 41/13).

SAVJETOVANJE 

Uz svakodnevne obaveze i posao ne stignete redovno pratiti zakonske obveze i propise? Ne snalazite se dobro unutar zakonske regulative i pravilnika? Niste sigurni odakle početi i kako provoditi obveznu kontrolu kvalitete? Nemojte brinuti obratite nam se i vrlo rado ćemo Vam pomoći savjetom i ponudom potrebne opreme.

MJERNA OPREMA

Zakoni i propisi nalažu provođenje kontrole kvalitete uređaja koji prozvode ionizirajuće zračenje, no isto nije moguće provoditi bez kvalitetne mjerne opreme. Tvrtka Zuccon d.o.o. je ovlašteni distibuter mjerne opreme njemačkog proizvođača IBA-Dosimetry koja jamči kvalitetu i pouzdanost . Svi fantomi i mjerna oprema zadovoljavaju sve potrebne zakonske norme prema DIN i ISO standardima.